Ta noc powinna być wyjątkowa

Mimo, że z roku na rok przybywa lokali, organizujących przyjęcia weselne, ich terminy trzeba na ogół rezerwować z rocznym wyprzedzeniem. Tak jest m.in. w Hotelu „Murat” w Redzie, gdzie zaplanowano już imprezy na 2012, a niektóre nawet na 2013 rok. Nie zabraknie na nich atrakcji kulinarnych, muzycznych i artystycznych. Tak jest w większości lokali na Pomorzu, w których odbywają się przyjęcia ślubne.

Wspomniany hotel dysponuje kilkoma salami na tego typu imprezy. Można wybrać jedną z nich, w zależności od liczby gości i planowanych atrakcji.

PRZEZ CAŁY ROK
Jak liczne bywają współczesne wesela? Zapytaliśmy o to kierownika gastronomii w hotelu „Murat”.
– Na ogół są to przyjęcia na ok. 80 do 120 osób, ale bywają też większe bale. Mieliśmy m.in. wesele na 450 osób, odbywające się w kilku salach – informuje Waldemar Łączny. – Organizujemy również małe rodzinne przyjęcia ślubne na 20-30 osób.
Najwięcej imprez organizowanych jest w czerwcu, sierpniu, wrześniu i październiku, ale poza niesprzyjającym ze względu na pogodę listopadem oraz okresem adwentu i wielkiego postu, przyjęcia weselne odbywają się przez cały rok. Wbrew przesądowi o szczęśliwych miesiącach z literką „r”, również w kwietniu, maju lub lipcu.
Coraz częściej śluby i wesela planowane są w piątki – łatwiej wówczas o wolny termin, a hotel oferuje dodatkowe rabaty. Podobnie robią inne lokale, zachęcając nowożeńców do piątkowych imprez.

KONCERTY I FAJERWERKI
W wielu restauracjach i domach weselnych można zamówić kompleksową usługę, w ramach których lokal przygotowuje wszystkie elementy wesela, ale często nowożeńcy i ich rodzice korzystają głównie z sali i gastronomii. Sami najczęściej załatwiają zespół muzyczny lub diżeja, serwującego muzykę z płyt. Obie formy zabawy wydają się popularne, chociaż częściej na weselach pojawiają się zespoły. Na ogół zabawę urozmaicają dodatkowe atrakcje
– Oprócz tradycyjnych elementów wesela, takich jak oczepiny czy konkursy z udziałem pary młodej, na przyjęciach odbywają się specjalne koncerty i pokazy – mówi W. Łączny. – Są to na przykład występy aktorów z Teatru Muzycznego w Gdyni, pokazy iluzjonistów lub par tanecznych, a także pokazy barmańskie. Bardzo popularne i efektowne są prezentacje sztucznych ogni.

POLSKIE LUB EGZOTYCZNE
Bywa, że wesele organizowane są w jednym stylu. Czasem jest to bal z lat dwudziestych ubiegłego wieku, kiedy indziej zabawa w stylu hawajskim. W jednej z rumskich restauracji zdarzyło się, że na sali rozsypano piasek, na którym stanęły parasole plażowe.
– Mieliśmy kiedyś wesele tajskie, ale nie był to tylko oryginalny pomysł na zabawę – mówi Waldemar Łączny. – Po prostu nowożeńcy pochodzili z Tajlandii i stamtąd na ślub przyjechała ich rodzina. W naszym hotelu często zdarzają się przyjęcia międzynarodowe, z udziałem zagranicznych gości. Na ogół panna młoda lub pan młody pochodzi z innego kraju, ale przyjęcie jest tradycyjnym polskim weselem, na którym goście z daleka mają okazję poznać nasze obyczaje.
Do klimatu wesela dostosowywane jest menu. To już pole do popisu hotelowej kuchni.

ORYGINALNE SMAKI I SPOSÓB PODANIA
Potrawy na przyjęciach bywają wyszukane i oryginalne, a przy tym bardzo urozmaicone. Tak, żeby goście mieli możliwość spróbowania czegoś nowego, a jednocześnie znaleźli w propozycjach kulinarnych swoje ulubione dania.
Restauracje proponują ciekawe połączenia smaków. Kuchnia hotelu „Murat” przygotowuje mięsa z owocami, na przykład z suszonymi pomidorami lub winogronami, a także z grzybami oraz różnymi ziołami. Nie brakuje potraw rybnych, a wszystko musi być elegancko i oryginalnie podane. Ziemniaczane pure przybiera kształt różyczek, a półmiski z daniami przypominają artystyczne kompozycje. Czasem płoną żywym ogniem.
– Staramy się zrobić wrażenie na naszych gościach, dlatego m.in. po północy elegancko ubrani kucharze w wysokich czapkach podają osobiście dzika lub pieczone szynki – wyjaśnia kierownik gastronomii z hotelu „Murat”. – Dodatkową ozdobą stołów są rzeźby z owoców i warzyw. Carving, czyli tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach jest coraz popularniejsza.

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE
Ważną rolę na przyjęciach ślubnych mają również słodkości z tortem weselnym na czele. Cukiernie prześcigają się w fantazyjnych formach deserów. Ostatnio modne są torty w formie osobnych torcików, pięknie ozdobionych i podawanych gościom bez konieczności krojenia całości na kawałki.
Atrakcyjne są też piramidy z truskawek w czekoladzie albo czekoladowe fontanny. Zresztą możliwości i pomysłów w tej dziedzinie jest wiele. Chodzi przy tym nie tylko o smak, ale o efekt wzrokowy.
Podobne znaczenie mają dekoracje, nie tylko stołu, potraw i deserów, ale też całej sali.
Zamiast jednego tradycyjnego stołu często stosuje się kilka mniejszych, co ułatwia komunikację i przemieszczanie się gości. Modne są okrągłe stoły.
– Ważne, żeby nie było w tym wszystkich chaosu, żeby na przyjęciu panowała harmonia, a uczestnicy wesela byli od początku poinformowani, gdzie jest ich miejsce przy stole – mówi kierownik gastronomii w „Muracie”. – Służą temu niezbędne już wizytówki z nazwiskami oraz legenda przy wejściu na salę.

DO BIAŁEGO RANA
Jak informuje W. Łączny, przyjęcia weselne kończą się na ogół nad ranem, około godziny 4.00, ale zdarza się, że trwają dłużej, do białego rana. Bardzo często goście korzystają z hotelowych pokoi, a na drugi dzień, zgodnie z tradycją odbywają się poprawiny.
– Latem lub jesienią przy sprzyjającej pogodzie oddajemy do dyspozycji gości weselnych ogródek grillowy, gdzie odbywa się część przyjęcia – mówi pan Waldemar. – Zwłaszcza nocą, zabawa przy lampionach lub przy ognisku ma niepowtarzalny klimat.
Dzięki tym i innym atrakcjom wesele długo pozostaje w pamięci uczestników, a dla nowożeńców jest szczególną oprawą najważniejszego w życiu wydarzenia.
AK.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.