Kulinarna niedziela
W Luzinie zorganizowano „Kulinarną niedzielę – Gotuj z nami Kaszubami”, cieszącą się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców.
Impreza, która odbyła się w gościnnych ogrodach hotelu „Czardasz” była podsumowaniem projektu „Smak tradycji – dziedzictwo kulinarne Gminy Luzino” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Uczestnicy spotkania mogli degustować tradycyjne kaszubskie specjały, szczególnie ciasta drożdżowe, ryby, swojski chleb ze smalcem. Można było także kupić wiele produktów, w tym kaszubski miód z tegorocznych zbiorów i naturalne soki.
Nie zabrakło straganu z owocami, zwłaszcza z pysznymi jabłkami, zawsze popularnymi na Kaszubach. W trakcie spotkania zaprezentowano pokaz nakrywania stołów, dekorowania potraw, a także wystawę świątecznych ozdób piernikowych (połączoną ze sprzedażą).
Wspaniałe nagrody odebrały laureatki rozstrzygniętego już wcześniej konkursu na „Przysmak Luzina”: Lucyna Gruba (na zdj. obok) za wspaniałą nalewkę „Malinowe usta” oraz Magdalena Sirocka za kaszubska zupę grzybową. Dodatkową atrakcją „Kulinarnej Niedzieli” była promocja pierwszej luzińskiej książki kucharskiej, którą zaprezentowała Maria Krośnicka, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej. Książka, wzorowana na XVIII-wiecznej książce z przepisami, jest wydawniczym rarytasem. Opowiada nie tylko o potrawach, ale również o zwyczajach i tradycjach na Kaszubach. Będzie rozdawana mieszkańcom jako prezent podczas innej grudniowej imprezy w Luzinie, o której poinformujemy Czytelników.
Podczas „Kulinarnej Niedzieli” nie zabrakło muzyki w wykonaniu kapeli z Sierakowic.