W PZS nr 3 w Wejherowie dobudowano nowy łącznik

W Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie oficjalnie oddano do użytku łącznik dobudowany pomiędzy budynkami szkolnymi. Dzięki inwestycji poprawi się komunikacja wewnętrzna w placówce. Łączny koszt zadania to blisko 230 tys. zł.

 

Do tej pory dwa trzypiętrowe budynki szkolne połączone były ze sobą na poziomie parteru oraz pierwszego piętra. Uczniowie mający lekcje na wyższych kondygnacjach, żeby przejść do drugiego budynku musieli schodzić na niższe piętra. Teraz to się zmieniło, dobudowano łącznik, który połączył oba budynki na poziomie trzeciej kondygnacji.
– Koncepcja budowy łącznika, który w znaczący sposób poprawiłby funkcjonalność budynków w PZS nr 3 w Wejherowie pojawiła się w zeszłym roku – wyjaśnia Starosta Wejherowski Gabriela Lisius. – Na początku musieliśmy sprawdzić możliwości konstrukcyjne budynków, żeby upewnić się czy inwestycja jest możliwa do wykonania. Następnie znaleźliśmy biuro projektowe, które opracowało dokumentację spełniającą nasze oczekiwania, zarówno pod względem konstrukcyjnym jak i funkcjonalnym – dodała starosta.
W ten sposób rozwiązano długoletni problem związany z przemieszczaniem się pomiędzy budynkami. Nowy łącznik ułatwi nie tylko poruszanie się wewnątrz szkoły, ale także zapewni dodatkowe miejsce do pracy i odpoczynku dla młodzieży.
Umowę na wykonanie zadania podpisano w czerwcu br. a prace realizowane były do połowy września.
Warto również dodać, że przy okazji zadania wykonano remont posadzki i klatki schodowej, która łączy się z nową inwestycją.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.