Śledź i wątróbka w konkursach kulinarnych
W Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie odbył się przedświąteczny konkurs kulinarny. Uczniowie razem ze swoimi gośćmi – znanymi osobami, przygotowywali potrawy ze śledzia.
Konkursowe dania przygotowywali m.in.: starosta wejherowski Gabriela Lisius, wicestarosta Jacek Thiel, poseł na Sejm Magdalena Sroka, inni przedstawiciele samorządu, instytucji powiatowych oraz służb mundurowych.
Wszyscy uczestnicy spisali się na medal i otrzymali pamiątkowe dyplomy.
W Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Rumi odbył się konkurs „Hipolit Chef” dla uczniów techników gastronomicznych z całego województwa. Głównym składnikiem dania była wątróbka.
Najlepsi uczestnicy kulinarnej rywalizacji będą mieli okazję odbyć staże w prestiżowych restauracjach w naszym regionie. Celem konkursu jest przede wszystkim sprawdzenie umiejętności młodych kucharzy, zapoznanie ich z różnymi technikami gotowania, a także integracja uczniów z całego województwa.