Różne smaki świata tego

XIII Konferencja Literacka w LO

I Liceum Ogólnokształcące im. Króla Jana III Sobieskiego w Wejherowie oraz Wejherowskie Centrum Kultury były organizatorami XIII Konferencji Literackiej pt. „Różne smaki świata tego”.

Jak co roku konferencja była podsumowaniem Ogólnopolskiego Przeglądu Małych Form Teatralnych (XIII OPMFT „Luterek”), którego tematem przewodnim były w tym roku „Różne smaki świata tego”. Uczestnicy mogli wysłuchać interesujących wykładów, m.in. o smakach Sycylii, przygotowanego przez Ewę Cichocką – globtroterkę, pisarkę i dziennikarkę (na zdjęciu obok).
Jakub Wojewódka z Seminarium Duchownego w Gdańsku omówił smaki potraw, pojawiających się w Biblii, a student Uniwersytetu Wrocławskiego Kamil Podolski zaprezentował smaki w opowiadaniach M. Hłaski. Uczniowie PZS nr 4, pracujący pod opieką polonistki Barbary Malawskiej, omówili smaki poezji, a młodzi dziennikarze z liceum „Sobieskiego” biorący udział w projekcie WCK „Oblicza Niepodległej”, przedstawili efekty poszukiwań „smaków przedwojennego Wejherowa”. Wszyscy otrzymali z rąk dyrektor WCK Jolanty Rożyńskiej pamiątkowe publikacje zawierające ich artykuły i wywiady.
– Celem konferencji jest uatrakcyjnienie procesu edukacji poprzez udział w wykładach nauczycieli akademickich oraz przygotowanie prezentacji przez uczniów – mówi Edyta Sobiczewska-Łysakowska, główna organizatorka, prowadząca spotkanie. – Uczniowie muszą poszukać odpowiedniej literatury, wykazać się umiejętnością pracy zespołowej oraz wygłosić wykład przed publicznością. Każde wystąpienie publiczne uczy przełamywania tremy oraz szacunku do wystąpień innych, a to bardzo potrzebne umiejętności. Cieszy nas fakt, że w konferencji biorą także udział absolwenci „Sobieskiego” oraz uczniowie gdyńskich i wejherowskich szkół. Słuchanie młodych ludzi mówiących ładną polszczyzną o dawnej, jak i współczesnej literaturze i sztuce to balsam dla duszy każdego nauczyciela.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.