Akademia Kulinarna

Nowa pracownia gastronomiczna w Ośrodku dla Niesłyszących

W Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Wejherowie powstała najnowocześniejsza w Polsce Akademia Kulinarna. Podczas uroczystości otwarcia pracowni gastronomicznej goście mogli spróbować smakołyków, „wyczarowanych” w nowej kuchni, a niektórzy nawet w niej gotowali.

W otwartej kilka dni temu pracowni gastronomicznej zgromadzono profesjonalny sprzęt, m.in. piec konwekcyjno-parowy MKN, szokówkę do schładzania i mrożenia potraw, wędzarkę molekularną, maszyny vaccum i suvi, roboty kuchenne Kitchenaid z przystawkami oraz Pacojet, czyli frezarkę do lodów.
Starania o stworzenie profesjonalnej pracowni gastronomicznej, która pozwalałaby kształcić młodzież zgodnie z obowiązującymi standardami podjeli dyrektor ośrodka dr Ewelina Lulińska-Kuklik oraz nauczyciele zawodu Michał Pietrowski i Martyna Bartkowska. Placówka mogła liczyć na akceptację Samorządu Województwa Pomorskiego i finansowe wsparcie projektu.
Aby wykształcić specjalistów m.in. w dziedzinie gastronomii, trzeba dysponować profesjonalnym sprzętem oraz dostosować edukację zawodową do wymagań pracodawców.
Aby ułatwić naukę osobom z dysfunkcją słuchu, pracownia wyposażona jest w telewizor i tablety, pozwalające zobaczyć i odtworzyć cały proces produkcyjny. Przy każdym z czterech stanowisk zostaną również zamontowane kamery, aby nagrywać pracę uczniów i później, razem z nauczycielem, zastanawiać się nad sposobami jej udoskonalenia.
Nauczycielom i wychowankom marzy się zdobywanie kolejnych szlifów w kierunku cukiernictwa. W trosce o samodzielność i dobry start niesłyszących w podjęciu zatrudnienia, liczą więc na dalsze wsparcie podejmowanych inicjatyw.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.